söndag 18 september 2011

Smör och grädde

Vi har valt bort margarin och "konstiga" gräddprodukter här hemma (angående en artikel i Aftonbladet). Vi köper icas matlagningsgrädde och innehållet i den är: Grädde! Det är bara de små förpackningarna som endast innehåller grädde, de större innehåller något konstigt stabiliseringsämne så de köper vi inte. Enligt vissa ska man inte äta matlagningsgrädde alls, det är något med sönderslagna fettceller tror jag, men dit har vi inte kommit än.  Sen köper vi svenskt smör men eftersom det är brist på smör kan de inte garantera att all mjölk kommer från svenska gårdar och på mackorna har vi Bregott. Sedan årsskiftet köper vi bara ekologisk mjölk, även om vi ibland glömmer bort oss och köper fel så försöker vi i alla fall. Efter vår GI-period i våras är vi mer uppmärksamma på det dolda sockret som finns i all möjlig mat och vi försöker undvika det. Jag tror att det viktigaste är att välja bort margarin, för i margarin är det så mycket konstig skit (rent ut sagt) och det kan aldrig vara nyttigt i längden.

Att välja smör och Bregott istället för margarin är enkla val, de kräver inte så stor förändring när man handlar. Att "hitta" de där förbaskade smakförstärkarna är lite värre... smakförstärkare som tillsats i mat borde förbjudas, de fyller ingen annan funktion är att få folk att konsumera mer och ge större vinster till företagen. E620 och framåt, vet inte hur långt, ska man försöka undvika. Inte så lätt när man är i butiken med två, små ligister kan jag säga:-)

Inga kommentarer: