tisdag 16 juni 2009

Rice Crispiestårta

Här kommer receptet:
Marängbottnar
4 äggvitor
2 dl socker
4 droppar ättika
3 dl Rice Crispies

Smörkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör
2 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde till garneringen

Bottnar: Dela på äggulor och vitor, vispa vitorna och socker ca 10 min. Tillsätt ättikan och vispa ett par minuter till. Rör sedan försiktigt ner Rice Crispies. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda längst ner i ugnen i 125 grader, ca 1,5 timmar.

Kräm: Blanda allt utom smöret och vaniljsockret i en kastrull. Koka till en jämn smet (tar bara några minuter). Rör hela tiden, tag kastrullen från plattan och rör ner vaniljsockret. Rör sedan ner smöret klickvis. Om krämen skulle skära sig så kyl ner den snabbt så brukar den fixa till sig.

Dela marängbottnen i två delar, bred ut ett lager smörkräm och ett tunt lager grädde på den undre bottnen. Lägg den andra halvan ovanpå och täck med vispad grädde. Garnera med något gott, jordgubbar och mandarinklyftor funkar bra.

Det här är ju inte världens nyttigaste tårta men det ska väl inte tårtor vara:-)

Idag blir det en tur till kompisen Marita i Alvesta, vi ska bada i hennes pool så vi verkar ju ha tur med vädret. Kanske hinner vi klippa lite gräs nu på förmiddagen också, ut och njuta av solen ska vi i alla fall.

1 kommentar:

Anne Karlsson sa...

Hej Ulle! Har kopierat ner ditt recept låter finfint. Ha en underbar midsommar i Ekna och hälsa alla. Kram Anne